...

... more  Comisia de Dialog Social Banca...

La începutul acestei săptămâni Adrian Soare a participat, ca reprezentant al Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci la prima întâlnire anuală a Comisiei Europene de Dia... more  Rezumat vizite birouri...

Dupa incheierea negocierilor Contractului Colectiv de Munca, Biroul Executiv al Sindicatului U.P.A. Romania a vizitat cele doua filiale Bucuresti si Iasi pentru a discuta/clarifica cu memb... more
       
Parteneriate
       
 Stiri
 

Greva de la Electrolux a ncetat după 20 de zile
Stire postata pe data de : 2012-02-21

După 20 de zile, greva de la Electrolux a ncetat azi, astfel că ncepnd de mine va fi reluată activitatea de producţie. n urma negocierilor purtate ntre sindicat şi patronat, greviştii au obţinut circa 80-85% dintre solicitările avute la nceputul grevei, printre care cele mai importante ar fi creşterile salariale, salariile compensatorii, şi multe din bonusurile pe care angajaţii le aveau anul trecut. Totodată, conducerea fabricii a aprobat un birou şi mobilier pentru sediul sindicatului n incinta unităţii.
Muncitorii de la Electrolux au acceptat azi ultima ofertă făcută de conducerea fabricii astfel că după 20 de zile greva a luat sfrşit. Printre altele, oferta conducerii fabricii acceptată de muncitori prevede o creştere salarială de 120 de lei de la 1 ianuarie, plătită retroactiv, la care mai este adăugat şi sporul de fidelitate (vechiul spor de vechime) care poate ajunge şi pnă la 25% din salariul de ncadrare. De asemenea, muncitorii care vor fi disponibilizaţi vor primi cte un salariu pentru fiecare an lucrat n fabrică. Adică, dacă a lucrat 10 ani va primi, n compensare, 10 salarii n care sunt incluse şi sporurile de fidelitate.
La acestea se mai adaugă tichetele de masă, bonus de sfrşit de an (110% din salariu+sporul de fidelitate), opt lei pentru transport n zilele de smbătă şi duminică, un bonus de 50% din salariu atunci cnd un angajat ajunge la 25 de ani de muncă n fabrică. Totodată, rămn n vigoare toate sporurile individuale la condiţiile de muncă, fondul de 2% pe fondul de salarii acordat potrivit Codului Fiscal, fondul de promovare, iar orele suplimentare vor fi plătite cu 175% de luni pnă smbătă şi cu 250% n zilele de duminică şi sărbătorile legale. Potrivit preşedintelui Sindicatului Samus din Electrolux, Sorin Faur, tot azi conducerea unităţii a aprobat amenajarea unui birou mobilat pentru sediul sindicatului n incinta unităţii.
Singurul punct care nu a putut fi cştigat este cel referitor la pauza de masă care va fi n afara orelor de program. Pauza de masă precum şi alte chestiuni vor fi trecute n regulamentul de ordine interioară care va intra n vigoare ncepnd cu data de 1 martie, după consultări prealabile cu muncitorii, a mai adăugat Faur.
Liderul de sindicat a mai precizat că s-au obţinut circa 80-85% din cererile formulate la nceputul grevei care a avut loc n 24 ianuarie. Eu spun că am obţinut destul de mult, mai ales dacă ţinem cont de faptul că am pornit de la oferta făcută de conducerea fabricii care era puţin peste ceea ce prevedea Codul Muncii. Att eu, ct şi conducerea sindicatului, dorim să-i felicităm pe oameni pentru drzenia şi puterea lor de a rezista de-a lungul acestei greve. Oamenii au fost mai uniţi ca niciodată şi numai astfel am putut să cştigăm acest război dus cu o companie multinaţională, aşa cum este Electrolux, a mai spus Sorin Faur.


Munca Decenta pentru o Viata Decenta - editia a II-a
Stire postata pe data de : 2011-10-25

n zilele de 5 şi 6 oct 2011 s-a desfăşurat la Bucureşti primul modul al  celei de-a trei serie a cursului  Munca Decentă pentru o Viaţă Decentă -  Stimularea strategiilor şi politicilor internaţionale ale sindicatelor. Este vorba de un proiect european Cofinanţat de Comisia Europeană şi organizat de A.U.R A.N.S.R.U (Asociaţia Specialiştilor n Resurse Umane) şi CNS Cartel ALFA (Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA) n calitate de parteneri, alături de SUDWIND AGENTUR din Austria, aplicant principal, OGB (Federaţia Sindicatelor din Austria), Bilsp (Institutul Balcanic pentru Politici Sociale Şi Problematica Muncii) şi Federaţia Sindicala Podkrepa ( Industria de Confecţii din Bulgaria).

                 Această  a treia serie, organizată n colaborare cu sindicate şi ONG-uri din Bulgaria, este compusă din  7 module ce se vor desfăşura n perioada septembrie 2011 iulie 2012. Sindicatul nostru va fi reprezentat de către doi colegi de la Iaşi ( Dana Mihalache, Sabina Caraiman) şi doi colegi  din Bucureşti (Mariana Neagu, Duţu Bogdan).

               Scopul principal al proiectului  constă n informarea tuturor stakeholderilor şi actorilor sociali relevanţi, precum şi a opiniei publice şi a mass media cu privire la realităţile legate de condiţiile de muncă şi de trai din ţările n curs de dezvoltare.

                 Acţiunea globală devine eficientă atunci cnd există solidaritate internaţională! Pentru a construi solidaritate internaţională este necesară cunoaşterea diverselor realităţi la nivel global. In această idee, acest  prim modul, intitulat Decent Work Decent Life European Speakers Tour a avut  ca invitaţi doi experţi din Brazilia: Poliana Araujo Duarte ( Advisor  for the Gender Commission UGT) şi Gustavo Francisco Garcia (Adivisor  for the General Workers Union UGT).

                Cursul a nceput prin participarea  la conferinţa de presă, organizată cu două zile n avans de CNS Cartel ALFA, cu  ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente serbată pe 7 octombrie. Conferinţa a fost moderată de vicepresedintele Cartel ALFA -  Liviu Apostoiu care a avut ca invitaţi foşti miniştri ai muncii ct şi un reprezentant al  actualului ministru al muncii. Aceştia au vorbit despre munca decentă ca şi concept teoritic dar şi despre cum şi n ce măsură se reflectă el n realitatea actuală a societăţii romneşti.

                Pe lngă conferinţa de presă,  la curs, cei doi invitaţi ne-au prezentat Structura Sindicală din Brazilia, sursele de finanţare, tipurile de contribuţii şi pilonii ce stau la baza programului de implementare a  conceptului de muncă decentă att n teorie ct şi aplicat la realitatea din Brazilia.

                Unul din obiectivele de maximă importanţă ale luptei sindicale este implementarea şi respectarea conceptului de muncă decentă. Conceptul de muncă decentă a fost propus de Organizaţia Internaţională a Muncii n anul 2000, din dorinţa de a formula un obiectiv politic internaţional de promovare a mbunătăţirii condiţiilor de muncă, dincolo de respectarea drepturilor sociale fundamentale. Proiectul european "Muncă decentă pentru o viaţă decentă/Stimularea strategiilor şi politicilor internaţionale ale sindicatelor şi propune să contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului: eradicarea sărăciei, egalitatea de gen şi crearea unui parteneriat global n vederea promovării muncii decente.

               Conceptul de muncă decentă are, n actualul context economic din Romnia, o amplă semnificaţie, care pleacă de la recunoaşterea rolului central al muncii n viaţa oamenilor. Conceptul de muncă decentă cuprinde mult mai multe elemente şi nu doar o simplă garantare a normelor fundamentale care ţin de domeniul muncii. Conceptul include dreptul la locul de muncă, o muncă productivă şi o remuneraţie justă, n raportul cu munca prestată şi cu pregătirea profesională a fiecărui lucrător. Conceptul include principiile securităţii la locul de muncă şi protecţia socială a familiei, precum şi asigurarea şi garantarea perspectivelor de dezvoltare personală şi integrare socială. Nu n ultimul rnd printre principiile muncii decente, aşa cum au fost concepute de Organizaţia Internaţională a Muncii, este inclusă şi garantarea libertăţii de exprimare a revendicărilor, posibilitatea de a organiza şi a participa la procesul deciziei care i priveşte pe lucrători. Conceptul de muncă decentă include garantarea şanselor egale pentru toţi şi este esenţa strategiei mondiale, n favoarea progresului economic şi social.

 

 

Caraiman Sabina1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

 
 

Despre noi
| Afiliere | Realizari | Biroul Executiv | Consiliul de Coordonare | Noutati | Galerie foto | Documente

Prima pagina | Info utile | Contact

Copyright (c) 2008 Sindicatul U.P.A.Toate drepturile rezervate.