Better Banks for People; People for Better Banks
Stire postata pe data de : 2014-03-09

In perioada 12-19 februarie 2014 am reprezentant Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci din Romania precum si organizatia noastra la 2 actiunI UNI (Confederatia Internationala  a Sindicatelor) ce au avut loc in Statele Unite ale Americii.

Prima s-a desfasurat in Orlando si a avut ca tema "Cresterea standardelor ocupationale in call center-urile din intreaga lume".

Invitatul special al acestei conferite a fost Congresmenul Alan Grayson, ce si-a prezentat sustinerea cu privire la respectarea si imbunatatirea drepturilor angajatilor din US.

In continuare, au fost prezentate probleme cu care angajatii din acest sector se confrunta, au fost date exemple atat de bune practici cat si de rele tratamente, discriminari si dificultati ale angajatilor din diferite tari. Am incercat impreuna sa identificam solutii comune de imbunatatire ale acestor conditiiatat prin schimb permanent de informatii cat si prin scrisori de solidaritate.

O sectiune speciala a fost dedicata exemplelor din sectorul financiar-bancar. In aceasta parte, in fata a mai mult de 300 de persoane, am avut prilejul sa fac o prezentare despre bunele practici; ale sindicatelor din sistemul financiar-bancar din Romania cat si colaborarea sindicatelor din Unicredit Group pe care incepem sa o avem in cadrul Aliantei Sindicale din Unicredit.

Totodata, au fost prezentate aceste bune practici si din alte tari precum Noua Zeelanda, UK, Germania, Philippine, Brazilia si Africa de Sud.

Cea de-a 2 a actiune s-a desfasurat la New York si a implicat creerea unei  entitati comune denumita Global Finance Workers, ce are in componenta  UNI Finance, Committee for Better Banks (CBB) si Communication Workers of America (CWA). Aceasta alianta isi propune sindicalizarea lucratorilor bancari din US precum si constientizarea conditiilor de lucru ale acestora in intreaga lume.

Apoi am organizat prima campanie in acest sens numita "Better Banks for People; People for Better Banks".

Impreuna cu 20 de sindicalisti din sistemul financiar-bancar din intreaga lume am ELABORAT o strategie pentru urmatoarele 9 luni de actiuni atat in US cat si la nivel global.

Toate acestea au culminat cu un protest in fata cladirii City Bank 388 Greenwich St on Wall Street.

In cadrul conferintei de presa ce a urmat, am subliniat diferentele in ceea ce priveste drepturile angajatilor din aceleasi societati ce activeaza in tari diferite. In speta, lipsa totala a acestor drepturi pentru angajatii din US.

In ultima parte a zilei ne-am deplasat in mai multe filiale ale bancilor multinationale si am incercat sa ii facem pe angajati sa constientizeze toate aceste diferente majore si sa ni se alture in demersurile noastre.

-by Adrian Soare

Alianata Sindicatelor din UniCredit Group
Stire postata pe data de : 2014-03-09

In perioada 24-26 februarie 2014 am avut onoarea de a participa la intrunirea Aliantei Sindicatelor din UniCredit care a avut loc la Torino. Intrunirea s-a desfasurat la sediul Centrului de Training al Organizatiei Internationale a Muncii si a fost organizata de catre Uni Finance Europa, confederatia sindicala europeana la care suntem afiliati. La intrunirea au participat reprezentanti ai sindicatelor din Italia, Germania, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Polonia si Romania.

Scopul intrunirii a fost solidificarea relatiilor intre sindicatele prezente in cadrul UniCredit Group si, totodata, punctul de plecare al crearii strategiei comune pe care ar trebui sa o avem in perioada urmatoare. In contextul schimbarilor intervenite in ultima perioada atat la nivelul politicii financiare internationale, cat si a politicii grupului, am identificat nevoia tot mai mare de a avea o strategie sindicala comuna, care sa se bazeze pe solidaritate si actiuni comune. Mai multe detalii si rezolutia pe care am adoptat-o la sfarsitul discutiilor, le gasiti atasate.

Din punctul nostru de vedere, aceasta intrunire a fost un mare pas inainte in perspectiva solidificarii relatiilor dintre sindicate, a imbunatatirii comunicarii intre lideri in scopul de a putea reprezenta cat mai bine interesele membrilor de sindicat pe care ii reprezentam.

In interventia pe care am avut-o, am reiterat importanta comunicarii atat intre noi ca lideri de sindicat si membrii nostri, intrucat consideram ca aceasta este modalitatea prin care un sindicat poate deveni puternic sau isi poate consolida pozitia pe care deja o are in momentul actual. Un alt punct pe care l-am precizat a fost legat de puterea Uni Finance de a face lobby pe langa organismele decizionale la nivel european si international in sensul in care am putea milita pentru schimbarea legislatiei muncii in tarile in care aceasta a fost intentionat schimbata in favoarea angajatorului.

In perioada urmatoare, vom fi direct implicati in crearea unui statut al Aliantei, astfel incat sa reusi sa dam si o forma juridica uniunii sindicatelor din UniCredit.

Ciprian Iliescu si Horia Nita