Academia Sindicala 2014

In perioada octombrie - decembrie 2014, s-au desfasurat cursurile Academiei Sindicale la care au fost invitati sa participe doi dintre membrii sindicatului nostru.

Academia Sindicala este un program demarat in 2010 in cadrul parteneriatului dintre confederatiile sindicale reprezentative la nivel national si Fundatia Friedrich Ebert.
Este dedicat tinerilor activisti din organizatiile sindicale, urmarind sa perfectioneze cunostintele si abilitatile acestora printr-o metoda de instruire inovativa si, implicit, sa eficientizeze miscarea sindicala in ansamblul sau. Programul este compus din 4 stagii de pregatire organizate in 4 module tematice ce combina exercitiul practic cu un continut tematic bogat axat pe principalele preocupari si zone de interes ale activitatii sindicale: comunicare, drepturi sindicale, economia de piata si elemente de negociere.

Pentru primele trei module organizatorii au adus cate un invitat pentru a dezbate teme corelate cu tematica modulului. La cel de comunicare a participat ziarista Ioana Lupea cu care am incercat sa identificam motivele pentru care presa discrediteaza sindicatele. La modulul de drepturi sindicale a fost invitat presedintele Pro-democratia, Cristian Parvulescu, cu care am dezbatut teme diverse de la discriminare la drepturile omului. La modulul de economie ne-am bucurat de prezenta unui coleg de la Sindicatul IT Timisoara, Florentin Iancu, care ne-a oferit modelul de success al sindicatului lor care activeaza intr-o companie care s-a divizat in trei companii. Sindicatul a avut o lupta continua de a ramane reprezentativ in toate cele trei companii. Bineinteles, fiind uniti, au reusit acest lucru!

Participarea la acest program ne-a permis interactionarea cu colegi din sindicate din diverse ramuri cum ar fi energie, productia de echipamente pentru avioane si utilaje de extractie si prelucrare a petrolului, radio-televiziune, precum si din sistemul bancar. Din discutiile avute am aflat care sunt beneficiile adiacente remuneratiei banesti de care se bucura membrii sindicatelor pe care le reprezinta colegii nostri si le-am prezentat, la randul nostru, avantajele noastre.

Am avut ocazia sa ne exersam vorbitul in public si sa primim sfaturi pentru a ne imbunatati comunicarea cu membri de sindicat pe care ii reprezentam. Am avut acces la informatii clare despre legislatia care reglementeaza activitatea noastra, cat si informatii extrem de utile despre modul in care putem sa ne folosim de cunostiintele de economie pe care le avem pentru a ne face o parere obiectiva despre situatia financiara a companiei. Toate informatiile teoretice primite au fost imbinate cu exercitii practice. Am tinut un discurs in fata colegilor in urma caruia am fost evaluati in functie de diverse criterii, am simulat o pichetare, o negociere sindicat-patronat, am avut nenumarate exercitii practice.

Programul de instruire este absolvit cu o diploma de participare ce atesta parcurgerea de catre participanti a celor 4 stagii de pregatire. Pentru obtinerea diplomei este necesara 1) participarea activa la toate cele 4 module plus dezbaterea tematica de la final si 2) sustinerea unui examen final de evaluare a cunostintelor - test grila din tematica globala discutata in cadrul modulelor.

Promitem ca tot ceea ce am asimilat in cadrul Academiei sindicale se va vedea in modul de desfasurare a activitatii noastre de zi cu zi.

Multumim Fundatiei Friedrich Ebert pentru invitatie si organizare!

Raluca Bogdan si Daniel Ivanica