Comisia de Dialog Social Bancar

Comisia de Dialog Social Bancar

La începutul acestei săptămâni Adrian Soare a participat, ca reprezentant al Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci la prima întâlnire anuală a Comisiei Europene de Dialog Social Bancar.

Principala temă dezbătută a fost Digitalizarea și cum aceasta afectează angajații din domeniul bancar. In acest sens, pana la sfârșitul acestui an, va demara un proiect european care să ajute la identificarea soluțiilor pentru angajați și a implementării digitalizării într-un mod social și responsabil.

Jens Thau, Președintele delegației angajatorilor a vorbit despre programul flexibil și munca de acasă, avantajele și dezavantajele ei. Ca exemplu este dat cel al Germaniei unde aceste concepte au creat o mulțumire mai mare a angajaților și a scăzut numărul concediilor medicale, dar pe de altă parte, au identificat probleme în a fi o echipa și a lucra împreuna la unele proiecte.

Din partea Comisiei Europene, ca reprezentant al "Digital Skills and Jobs Coalition", Alexander Riedl, a făcut o prezentare despre digitalizare și rolul ei in viața de zi cu zi ale angajaților, dar și despre procesul de învățare continuă. A încurajat partenerii de dialog social să negocieze și să agreeze reguli clare privind aceste aspecte.

Ca și reprezentanți sindicali am prezentat o declarație comună pentru a ne opune în mod categoric deciziei Asociației Patronatelor Bancare din Slovacia de a întrerupe dialogul social cu reprezentanții sindicali din această țară. Considerăm că este un precedent periculos pentru toate țările și ne opunem vehement acestor practici. Considerăm că tipul acesta de acțiuni pot crea un precedent periculos în destabilizarea dialogului social la nivel european și național între reprezentanții sindicali și reprezentanții asociațiilor patronale. Așteptăm un răspuns oficial din partea Federațiilor Bancare Europene în acest sens, cât mai urgent.