ETUC - Corporate Social Responsibility Training 2014

In anul 2014, am participat la un training, compus din 3 module, privind Responsabilitatea Sociala a Multinationalelor (Corporate Social Responsibility - CSR).

Scopul acestui seminar a fost:

- De a pregati si sustine o sesiune privind raportul CSR si transparenta acestuia

- Pregatirea si prezentarea standardelor CSR

- Elaborarea unui set de instrumente

Definirea CSR este mai complexa, dar ca o sinteza a ceea ce presupune activitatea de baza a acestui principiu este constientizarea problemelor si impactul lor in societate pentru care o multinationala/corporatie este responsabila si caror parti (STAKEHOLDERS) le sunt atribuite responsabilitatile.

Comisia Europeana a definit CSR ca fiind responsabilitatea intreprinderilor pentru impactul lor asupra societatii (COM (2011) 681).

Este foarte important de stiut ca CSR nu inlocuieste dialogul social sau cerintele legale ale Organizatiei, ci mai degraba CSR completeaza si solidifica dialogul social.

CSR reprezinta un potential mecanism prin intermediul caruia Sindicatele si ONG-urile pot identifica probleme, pot pune presiune in scopul imbunatatirii impactului social si pot colabora cu multinationala/corporatia in vederea identificarii solutiilor.

Aportul sindicatelor este foarte important in transpunerea strategiei Uniunii Europene prin implicarea in:

- Standardelor si strategiilor organizationale de dezvoltare

- Dialog social/implicarea actionarilor

- Rapoarte

- Implementare

- Monitorizare

Scopul crearii acestui set de instrumente, privind CSR, este de a fi disponibil tuturor membrilor organizatiilor (formatori, experti CSR la nivel national, coordonatori ai Comitetului European de Intreprindere), sa sprijine sindicalistii la nivel european si international prin instrumente, principii si reguli referitoare la Corporate Social Responsibility.

In concluzie ETUC a dorit, prin acest seminar, sa pregateasca 20 de delegati pentru responsabilitati  sociale in cadrul multinationalelor/corporatiilor.

Daniel Ivanica