Greva de la Electrolux a încetat după 20 de zile

Greva de la Electrolux a încetat după 20 de zile

După 20 de zile, greva de la Electrolux a încetat azi, astfel că începând de mâine va fi reluată activitatea de producţie. în urma negocierilor purtate între sindicat şi patronat, greviştii au obţinut circa 80-85% dintre solicitările avute la începutul grevei, printre care cele mai importante ar fi creşterile salariale, salariile compensatorii, şi multe din bonusurile pe care angajaţii le aveau anul trecut. Totodată, conducerea fabricii a aprobat un birou şi mobilier pentru sediul sindicatului în incinta unităţii.

Muncitorii de la Electrolux au acceptat azi ultima ofertă făcută de conducerea fabricii astfel că după 20 de zile greva a luat sfârşit. Printre altele, oferta conducerii fabricii acceptată de muncitori prevede o creştere salarială de 120 de lei de la 1 ianuarie, plătită retroactiv, la care mai este adăugat şi sporul de fidelitate (vechiul spor de vechime) care poate ajunge şi până la 25% din salariul de încadrare. De asemenea, muncitorii care vor fi disponibilizaţi vor primi câte un salariu pentru fiecare an lucrat în fabrică. Adică, dacă a lucrat 10 ani va primi, în compensare, 10 salarii în care sunt incluse şi sporurile de fidelitate.

La acestea se mai adaugă tichetele de masă, bonus de sfârşit de an (110% din salariu+sporul de fidelitate), opt lei pentru transport în zilele de sâmbătă şi duminică, un bonus de 50% din salariu atunci când un angajat ajunge la 25 de ani de muncă în fabrică. Totodată, rămân în vigoare toate sporurile individuale la condiţiile de muncă, fondul de 2% pe fondul de salarii acordat potrivit Codului Fiscal, fondul de promovare, iar orele suplimentare vor fi plătite cu 175% de luni până sâmbătă şi cu 250% în zilele de duminică şi sărbătorile legale. Potrivit preşedintelui Sindicatului Samus din Electrolux, Sorin Faur, tot azi conducerea unităţii a aprobat amenajarea unui birou mobilat pentru sediul sindicatului în incinta unităţii.

Singurul punct care nu a putut fi câştigat este cel referitor la pauza de masă care va fi în afara orelor de program. Pauza de masă precum şi alte chestiuni vor fi trecute în regulamentul de ordine interioară care va intra în vigoare începând cu data de 1 martie, după consultări prealabile cu muncitorii, a mai adăugat Faur.

Liderul de sindicat a mai precizat că s-au obţinut circa 80-85% din cererile formulate la începutul grevei care a avut loc în 24 ianuarie. Eu spun că am obţinut destul de mult, mai ales dacă ţinem cont de faptul că am pornit de la oferta făcută de conducerea fabricii care era puţin peste ceea ce prevedea Codul Muncii. Atât eu, cât şi conducerea sindicatului, dorim să-i felicităm pe oameni pentru dârzenia şi puterea lor de a rezista de-a lungul acestei greve. Oamenii au fost mai uniţi ca niciodată şi numai astfel am putut să câştigăm acest război dus cu o companie multinaţională, aşa cum este Electrolux, a mai spus Sorin Faur.