Negocierea, dans pe sarma sau meci de box?

Negocierea poate fi privita in mai multe feluri si abordata din mai multe perspective. Seamana cu un dans pe sarma - in care maiestria partenerilor de dialog se vede din evitarea miscarilor gresite ce ar indeparta perspectiva ajungerii la un acord echilibrat. Fie conducand pe rand dansul, fie raspunzand mutarilor partenerului de dans, reusita dansului le apartine ambilor dansatori.

La fel de bine insa negocierea poate fi si o partida de box - in care reprezentantii mandatati de cele doua parti isi impart lovituri de gratie, incurajati de spectatorii interesati, sub parerile admirative si extaziate ale actionarilor si membrilor de sindicat. Din pacate, in negocierile colective de munca - unde exista un echilibru de putere si o dependenta reciproca intre cele doua echipe de negociatori experimentati - acest gen de abordare adversariala, dincolo de spectaculosul ei, poate sa duca la ruperea relatiei si pierderea increderii castigate cu greu intre negociatori si la un rezultat defavorabil pentru ambele parti.

Am experimentat atat dansul, cat si boxul negocierilor la workshopul (seminarul) de negociere facilitat de Mircea Mitrutiu, un trainer experimentat cu peste 1.000 de ore efective de livrare si mai mult de 1.200 de cursanti formati de-a lungul ultimilor sapte ani.

Am inceput simularea cu o negociere parteneriala si constructiva, bazata pe principii, interese si motivatii, in care am cautat impreuna cu "negociatorii managementului" interesul comun, ce aduce castigul reciproc. Am generat impreuna solutii creative si optiuni alternative pentru a mari "placinta" resurselor disponibile, pe care apoi am impartit-o echitabil in beneficiul ambelor parti - angajati si actionari.

Cand eram la un pas de a ajunge la un compromis favorabil pentru toata lumea, regulile jocului s-au schimbat brusc si echipa de negociere a sindicatului s-a trezit in fata cu un adversar rigid, inflexibil, care aborda negocierea dur, de pe pozitii de forta si care venea dintr-o cultura diferita, unde este firesc sa pui presiune pe liderii de sindicat. Ne-am izbit de o negociere blocata ca de un zid si a trebuit sa ne controlam atent emotiile si reactiile pentru a ajunge cu greu, pas cu pas, pe calea unui dialog social constructiv.

A fost un bun antrenament pentru echipa de negociere a Sindicatului UPA Romania cu un adversar redutabil si, pe masura ce jocul continua, ne-a facut sa simtim fiorul autentic al negocierii, desi era vorba doar despre o simulare a celui mai rau scenariu ce putea fi imaginat. Adrenalina si provocarea lansata de acest joc de rol ne-a activat si ne-a implicat intens in exersarea tehnicilor si abilitatilor de negociere. A trebuit sa gasim argumente convingatoare, am inventat noi scenarii de negociere si am inteles ca exista mai multe solutii pentru orice probleme si doua perspective diferite, economica si sociala, asupra fiecarei chestiuni aflate in disputa.

Acum, cand suntem in pole position pentru startul unei noi negocieri a contractului colectiv de munca, ne simtim mai pregatiti pentru a valorifica la maximum mizele reale ale acestei negocieri si a ne apara mandatul incredintat de membrii de sindicat. Sa ne uram succes!