Pro Juvenes - Parteneriat transnational pentru o piata inclusiva a muncii pentru tineri

Pro Juvenes - Parteneriat transnational pentru o piata inclusiva a muncii pentru tineri

In perioada decembrie 2014 - iulie 2015, am participat la proiectul "Pro Juvenes - Parteneriat transnational pentru o piata inclusiva a muncii pentru tineri".

Obiectivul general al proiectului il constituie consolidarea politicilor si practicilor in ceea ce priveste ocuparea si dezvoltarea retelelor la nivel european, precum si consolidarea capacitatii actorilor pietei muncii ( organizatii sindicale si patronale, autoritati publice, ong-uri) de a se implica activ in promovarea ocuparii si incluziunii sociale a tinerilor prin implementarea politicilor ce vizeaza ocuparea lor - legea voluntariatului, legea stagiaturii, legea uceniciei etc.

Am participat la conferinta de deschidere a proiectului a avut loc miercuri, 17 decembrie 2014. Au fost prezenti pentru a oferi mai multe informatii si pentru a raspunde tuturor intrebarilor, Angelica Sabiescu (manager de proiect Pro Juvenes), Aurelia Cristea ( Ministru Delegat pentru Dialog Social), Liviu Pop ( Ministru Delegat pentru Dialog Social), Alexandra Braica ( Secretar de Stat Ministerul Muncii), Ion Popescu ( Presedinte CSN Meridian), Stefan Varfalvi ( Vicepresedinte UGIR), Ioana Manaila (Presedinte Organizatia AUR), Iris Alexe ( Presedinte Asociatia Novapolis).

A urmat in perioada 16-18 aprilie 2015 la Sinaia, Seminarul de Pregatire Retea Tematica in domeniul dezvoltarii resurselor umane si incluziunii sociale, mobilitatii si migratiei tinerilor. Seminarul a creat un spatiu adecvat invatarii, dezbaterii si discutiilor privind situatia tinerilor pe piata muncii din Romania, factorii de influenta ai migratiei fortei de munca, elementele fundamentale de dialog social, cadrul legislativ si institutional, egalitatea de sanse si piata incluziva a muncii pentru tineri.

In a treia faza a proiectului am participat la un grup de lucru la Eforie Nord. A avut rolul de a permite participantilor sa deschida un dialog coerent si de substanta cu privire la dezvoltarea politicilor si structurilor nationale privind migratia, Strategia pentru tineri - obiectivele specifice si masurile propuse, accesul tinerilor pe piata muncii si antreprenoriatul, veniturile tinerilor - tipurile de contract de munca si munca suplimentara, problemele, provocarile si raspunsurile la migratia globala si regionala.

In cadrul schimbului de bune practici de la Palermo, am avut oportunitatea de a interactiona si a face schimb de experienta si bune practici cu organizatii si institutii din Palermo, Italia, pe tema pietei muncii inclusive pentru tineri. Printre organizatiile si institutiile vizitate pentru schimb de experienta si bune practici s-au numarat: Asociatia Inventare Insieme, Consortiul Tartaruga, Cooperativa Sociala 3P, Cooperativa Sociala Pueri, Centrul Padre Nostro Onlus si Unione degli Assessorati alle Politiche Socio-Sanitare e del Lavoro.

In data de 29 iulie, a avut loc o masa rotunda care s-a desfasurat in contextul realizarii in cadrul proiectului a unui studiu comparativ european privind mobilitatea intra-europeana si migratia tinerilor.

Evenimentul a prilejuit dezbateri si discutii pe subiecte de actualitate precum:

  • dezvoltarea resurselor umane, incluziunea sociala si integrarea pe piata muncii a tinerilor;
  • mobilitatea si migratia tinerilor: probleme, provocari si raspunsuri;
  • masuri specifice pentru tineri: Strategia pentru tineri, Garantia pentru tineri;
  • situatia tinerilor din Romania: griji, aspiratii, atitudini si stil de viata;
  • aspecte privind tinerii si comunitatile de romani din Spania si in Italia.

Conferinta de incheiere a proiectului a avut loc in 6 octombrie si au fost prezentate concluziile proiectului si directiile ce vor fi urmate de catre partenerii acestui proiect pentru atingerea obiectivului acestuia.