Documente

 

Legislatie   

                                             

 
Baza de date

Baza de date

Pentru consultarea Contractului Colectiv de Munca, dar si pentru emiterea legitimatiei de membru de sindicat acceseaza baza de date. Deschide

COMISIA DE CENZORI

Comisia de Cenzori asigură controlul activităţii financiare şi de gestiune a patrimoniului Sindicatului U.P.A. România. Acest control se realizează anual, iar în situaţii deosebite controlul activităţii se poate realiza trimestrial sau semestrial.

Comisia de Cenzori a fost aleasă prin vot secret de către Consiliul de Coordonare pentru un mandat de 4 ani și este compusă din următoarele persoane:

  • Nicoleta Onica Popescu-Ilie;
  • Dana Maria Sufaru.
 
 

FAQs

De ce sa ma inscriu in sindicat?

Apartenenta la sindicat este primul pas pe care il poti face inspre cunoasterea si apararea drepturilor tale, ca angajat.
Sindicatul e o comunitate care te sfatuieste si te ajuta la nevoie, dar prin care poti sa accesezi si oferte exclusive membrilor de sindicat. (vezi sectiunea “Beneficii”)

De ce sa ma inscriu daca beneficiez oricum de Contractul Colectiv de Munca (C.C.M)?

Pentru ca fara tine si ceilalti membri, acest Contract Colectiv de Munca nu ar exista.
Legea impune ca minim 50% + 1 din angajatii unei companii sa fie membri de Sindicat pentru a avea DREPT de negociere a unui C.C.M.
Pe langa dreptul de a negocia, e nevoie si de PUTERE de negocierea si aceasta sta exclusiv in densitatea sindicala (adica in numarul de membri). Asa ca daca vrei sa crestem beneficiile impreuna de la un mandat la altul, e nevoie sa te inscrii!

De ce trebuie sa platesc cotizatie?

Fiind o organizatie non-guvernamentala si non-profit, Sindicatul nu are mijloace de productie/comercializare care sa ii asigure o sursa de venit.

Asa ca ne sustinem din cotizatiile de la membri. Cand semnezi cererea de aderare, exprimi si acordul sa se retina lunar cotizatia din salariu.

O sursa alternativa de venit pot fi donatiile individuale, insa acestea nu poarta cu sine calitatea de membru.

Cum sunt folosite cotizatiile?

Cotizatiile sunt folosite exclusiv pentru costuri de intretinere a activitatii noastre: website, baza de date, cursuri, deplasari, ruta600, petreceri tematice si cadouri cu varii ocazii.
Activitatea fiecarui membru din Biroul Executiv sau Consiliul de Coordonare este voluntara si nu este remunerata.

Asadar, nici un RON nu este folosit in interes propriu si Comisia de Cenzori interni precum si un Cenzor Extern supravegheaza activitatea financiara, ceea ce se reflecta si in raportul lor si in descarcarea de gestiune. (Vezi sectiunea “Utile”)

Dupa cat timp pot sa intru in sindicat?

Imediat dupa ce ai devenit angajat direct al UnicreditServices Romania. Nu conteaza daca ai contract pe perioada daterminata sau nedeterminata!
Din pacate, statutul nu ne permite sa acceptam cereri de inscriere de la angajati in regim Leasing sau consultanti externi.

Cum pot sa ma inscriu in sindicat?

Descarca o cerere din sectiunea “Utile”, completeaz-o si da-i-o reprezentantului sindical din biroul tau. Va sti ce sa faca in continuare! 

Ce responsabilitati am in calitate de membru?

Responsabilitatea si, totodata, dreptul tau cel mai mare este sa propui si sa votezi orice revendicare din Contractul Colectiv de Munca sau alt Acord pe care Sindicatul il incheie cu Managementul Companiei (ex. Acordul Work-Life-Balance, Acordul pentru tranferul contributiilor de la angajator la angajat conf OUG 79/2017).

Pentru a fi in cunostinta de cauza, ai dreptul sa accesezi toate informatiile legate de asta prin mail-urile si sedintele organizate pentru membri de sindicat.

Cum ma afecteaza conditia de membru de sindicat?

In nici intr-un fel. Dreptul tau la libera afiliere este garantat de Constitutie si beneficiezi de protectie impotriva oricarei discriminari profesionale sau personale pe baza afilierii tale la Sindicat.

Pot sa renunt la calitatea de membru de sindicat? Pot sa o redobandesc dupa ce m-am retras?

Da, intrucat apartenenta la Sindicat e voluntara. Pentru a iesi, discuta cu reprezentantul tau si completeaza o cerere de iesire. Poti sa te reinscrii dupa prima iesire si cererea ta va fi supusa la vot Consiliului de Coordonare.  Daca cererea este aprobata, poti sa redevii membru.

Daca esti la a 3a cerere de aderare, sa stii ca aceasta va fi respinsa de catre Biroul Executiv fara consultarea Consiliului de Coordonare, conform Regulamentului Intern.

Vorbind de Consiliul de Coordonare, ce este acesta?

Consiliul de Coordonare este format din toti reprezentantii sindicali si creeaza puntea de legatura intre membri si Biroul Executiv.

De asemenea, ei sunt un important for consultativ si cel mai importat for decizional, cu exceptia Congresului ce se desfasoara la fiecare 4 ani. Consiliu de Coordonare se intalneste de 2 ori pe an, sau de cate ori este nevoie ca o masura sa fie supusa votului si cand vrem sa ne asiguram ca reprezinta vointa membrilor.

Apropos de for decizional, cum se iau deciziile in sindicat?

Luarea deciziilor urmeaza un traseu destul de simplu si intuitiv. Pe scurt: incepe cu o propunere din partea unui membru de sindicat, votata de membrii din structura lui, se discuta si se voteaza in Consiliul de Coordonare, iar apoi si se incheie cu o discutie/negociere si eventuala implementare a deciziei la nivel de companiei- cu acordul si colaborarea Managementului Companiei, desigur. Trebuie sa stii ca dureaza, asa ca e nevoie de rabdare. 

Pentru cine negociaza sindicatul?

Pentru toti angajatii. Chiar daca propunerile vin de la membri si le voteaza doar ei, revendicarile se aplica tuturor angajatilor.

Ce beneficii sunt dedicate exclusiv membrilor?

Avem multe si ar fi un raspuns lung, asa ca te rog consulta sectiunile: “Beneficii” si “Evenimente Recreative” J

Unde ma autentific pe site si de unde iau legitimatia?

Ai o intrebare care nu-si are raspunsul aici?

Te rog scrie-ne un email la adresa office@sindicatulupa.ro si iti vom raspunde cat de curand.