Consolidarea Negocierilor Colective
Directiva UE care impune statelor membre implementarea salariului minim solicita, de asemenea, statelor membre si promovarea negocierilor colective prin planuri nationale de actiune. Conform acestei directive, rata de acoperire a negocierilor colective trebuie sa ajunga la 80% iar in acest moment in Romania, conform ultimelor date EUROSTAT, ponderea salariatilor din mediul privat acoperiti de un contract colectiv de munca este de aproximativ 20%.
In deschiderea intalnirii de la Bruxelles, dintre sindicalistii din Europa si organizatorii UNI Europa, Stan De Spiegelaere, director de cercetare si politica UNI Europa, le-a oferit posibilitatea participantilor sa isi expuna punctul de vedere despre directiva UE privind salariul minim. Concluzia a fost aceea ca este intr-adevar o schimbare a regulilor jocului pentru negocierile colective in intreaga Uniune Europeana, dar poate fi si una dintre modalitatile de consolidare a acoperirii negocierilor colective, deschizand posibilitatea de a avea sisteme de negociere multi-angajatori sau sectoriale.
Pentru a ajunge in zona procentului de 80% impus de directiva astfel de negocieri multi-angajatori vor fi una dintre solutiile benefice pentru tarile care sunt sub acest procent.
In partea a doua a conferintei, au participat atat afiliatii UNI Europa, care au expus celor prezenti in sala, stadiul transpunerii directivei la nivel national dar si stadiul negocierilor colective sectoriale, cat si secretarul regional UNI Europa, Oliver Roethig, secretarul general CES, Esther Lynch, Maria Luisa Cabral din Comisia Europeana, precum si fostul membru al Parlamentului European Agnes Jongerius, care a solicitat institutiilor europene sa impinga statele membre catre o transpunere progresiva a directivei UE privind salariul minim.
Cu ajutorul acestei directive, angajatii din Uniunea Europeana au posibilitatea sa stranga randurile, sa devina solidari si sa negocieze contracte colective de munca, cu drepturi ce le vor asigura un loc de munca mai sigur. Companiile nu le mai pot refuza angajatilor dreptul de a-si infiinta un sindicat, de a se reprezenta in fata companiei si de a negocia intrucat sunt obligate practic, prin aceasta directiva, sa faca parte din acel procent de 80% al companiilor care au incheiat un contract colectiv de munca.
Ne-am bucurat de faptul ca in calitate de participanti am avut posibilitatea sa discutam unu la unu cu Maria Luisa Cabral, comisarul european pentru dialog social, despre situatia actuala din Romania si totodata i-am inmanat acesteia scrisoarea noastra de protest privind modificarile fiscale din O.U.G. 115/2023 in speranta ca politicenii romani vor fi monitorizati mai atent de catre Comisia Europeana.