The European social dialogue and the development of the solidarity between generations of workers: focus on “over 55

Pe data de 11.06.2019 a avut loc la Salonic cel de-al treilea modul al proiectului european "The European social dialogue and the development of the solidarity between generations of workers: focus on “over 55” and young workers in the finance sector".

In aceasta sesiune, partenerii stiintifici, pe deoparte, dar si sindicalistii, de cealalta parte, au prezentat problemele cu care se confrunta tarile din Europa cu privire la acest punct.

S-a atras atentia asupra faptului ca la nivelul companiilor nu exista o organizare structurata care sa ajute acest transfer de cunostinte de la generatia cu experienta in acest sector catre cei tineri.

Paradoxal, cu preconizarile cum ca primii afectati de valul digitalizarii vor fi cei din generatia de peste 55 de ani, in practica s-a constatat ca datorita unor contracte colective bune la nivel de unitati sau de sector, acestia au fost protejati si impactul a fost asupra celor tineri.

Digitalizarea, ca si fenomen mondial, aduce cu ea, pe langa automatizare, rapiditate in executie si profit pentru angajatori, un sistem de control mult mai strict dar si un mod foarte subtil de transferare a riscurilor in seama angajatilor.

Raman in continuare o prioritate aceste teme de solidaritate, digitalizare, dar si valoarea pe care o poarta cu sine fiecare angajat prin experienta multor ani de lucru din acest sector, iar in sesiunea urmatoare vom incerca sa identificam norme europene, cadre legislative sau bune practici, care sa ne ajute sa intram in discutii si, de ce nu, in negocieri cu angajatorii, pentru a crea un mecanism in acest sens si de a proteja valoarea umana a fiecarui angajat.