Negocierea, dans pe sarma sau meci de box?
Stire postata pe data de : 2013-10-17

Negocierea poate fi privita in mai multe feluri si abordata din mai multe perspective. Seamana cu un dans pe sarma - in care maiestria partenerilor de dialog se vede din evitarea miscarilor gresite ce ar indeparta perspectiva ajungerii la un acord echilibrat. Fie conducand pe rand dansul, fie raspunzand mutarilor partenerului de dans, reusita dansului le apartine ambilor dansatori.

La fel de bine insa negocierea poate fi si o partida de box - in care reprezentantii mandatati de cele doua parti isi impart lovituri de gratie, incurajati de spectatorii interesati, sub parerile admirative si extaziate ale actionarilor si membrilor de sindicat. Din pacate, in negocierile colective de munca - unde exista un echilibru de putere si o dependenta reciproca intre cele doua echipe de negociatori experimentati - acest gen de abordare adversariala, dincolo de spectaculosul ei, poate sa duca la ruperea relatiei si pierderea increderii castigate cu greu intre negociatori si la un rezultat defavorabil pentru ambele parti.

Am experimentat atat dansul, cat si boxul negocierilor la workshopul (seminarul) de negociere facilitat de Mircea Mitrutiu, un trainer experimentat cu peste 1.000 de ore efective de livrare si mai mult de 1.200 de cursanti formati de-a lungul ultimilor sapte ani.

Am inceput simularea cu o negociere parteneriala si constructiva, bazata pe principii, interese si motivatii, in care am cautat impreuna cu "negociatorii managementului" interesul comun, ce aduce castigul reciproc. Am generat impreuna solutii creative si optiuni alternative pentru a mari "placinta" resurselor disponibile, pe care apoi am impartit-o echitabil in beneficiul ambelor parti - angajati si actionari.

Cand eram la un pas de a ajunge la un compromis favorabil pentru toata lumea, regulile jocului s-au schimbat brusc si echipa de negociere a sindicatului s-a trezit in fata cu un adversar rigid, inflexibil, care aborda negocierea dur, de pe pozitii de forta si care venea dintr-o cultura diferita, unde este firesc sa pui presiune pe liderii de sindicat. Ne-am izbit de o negociere blocata ca de un zid si a trebuit sa ne controlam atent emotiile si reactiile pentru a ajunge cu greu, pas cu pas, pe calea unui dialog social constructiv.

A fost un bun antrenament pentru echipa de negociere a Sindicatului UPA Romania cu un adversar redutabil si, pe masura ce jocul continua, ne-a facut sa simtim fiorul autentic al negocierii, desi era vorba doar despre o simulare a celui mai rau scenariu ce putea fi imaginat. Adrenalina si provocarea lansata de acest joc de rol ne-a activat si ne-a implicat intens in exersarea tehnicilor si abilitatilor de negociere. A trebuit sa gasim argumente convingatoare, am inventat noi scenarii de negociere si am inteles ca exista mai multe solutii pentru orice probleme si doua perspective diferite, economica si sociala, asupra fiecarei chestiuni aflate in disputa.

Acum, cand suntem in pole position pentru startul unei noi negocieri a contractului colectiv de munca, ne simtim mai pregatiti pentru a valorifica la maximum mizele reale ale acestei negocieri si a ne apara mandatul incredintat de membrii de sindicat. Sa ne uram succes!

Life Long Learning proiect de promovare a dialogului social la nivel european
Stire postata pe data de : 2013-02-25

Ca urmare a afilierii Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci  la UNI Europa Finance,  Sindicatul U.P.A Romania a fost invitat sa participe la proiectul Life Long Learning, proiect initiat in data de 4 noiembrie 2012, cu scopul de a sprijini dialogul social la nivel european - in special in tarile aderente post 2004, Bulgaria, Croatia si Romania - dar si de a imbunatati relatiile industriale existente in aceste tari, urmand a fi incheiat in octombrie 2013.

Life Long Learning reprezinta un instrument esențial pentru a asigurarea durabilitatii si dinamicii sectorului bancar. Acesta contribuie la imbunatatirea calitatii serviciilor de consiliere a clienților, fiind un instrument atat de motivare a angajaților si de imbunatatire a pregatirii profesionale a acestora in vederea asigurarii competitivitatii sectorului financiar european la nivel global, cat si de combatere a provocarilor demografice din Europa.

Partenerii sociali europeni din sectorul bancar au derulat cu succes mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeana, atat n unele dintre țările candidate, cat si in noile state membre ale Uniunii, proiecte n care partenerii sociali europeni fac schimb de informații și experiențe cu privire la relațiile industriale si Dialogul social la nivel național.

Unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene este constituirea unui sistem bazat pe parteneri sociali care sa aiba un rol-cheie n dezvoltarea și reglementarea pieței forței de muncă. Prin urmare, este extrem de important ca toate statele membre și candidate, sa aiba parteneri sociali naționali puternici și un dialog social bazat pe ncredere reciprocă.

Din acest motiv, printre principalele etape ale proiectului in desfasurare sunt prevazute intalniri organizate de UNI Europa Finance cu partenerii dialogului social din cadrul proiectului, intalniri care vor avea loc la Zagreb - Croația (28 februarie 2013), București Romnia (23 aprilie 2013) si Sofia Bulgaria (27 iunie 2013).

La aceste intalniri sindicatul nostru va fi reprezentat de catre cei doi vicepresedinti, Adrian Soare si Horia Nita.

In perioada 27 februarie 3 martie s-a desfasurat la Zagreb primul Seminar al Proiectului. Cu aceasta ocazie am vazut realitatera relatiilor sindicate si al formarii professionale continue din spatiul sud-est europea. Este vorba in primul rand destre colegii din Croatia cu intrebari si interventii din partea Romaniei si Bulgariei. De asemenea au participat si au facut prezentari colegii sindacalisti din Cipru si Malta.

In luna aprilie se va desfasura la Bucuresti un alt modul in care vom presenta realitatea din Romania cu privare la aceste aspecte